Dziś nie o fotografii, a o… pieczeniu pachnącego chleba

Zmieniam temat: zamiast kolejnej fotografii daję przepis na pachnący, smaczny, trwały, zdrowy chleb pszenno-żytni. Kto ma ochotę niech spróbuje. Zajmie to nieco ponad 2 godziny, koszt nie duży a przyjemność duża i smak chleba z kminkiem wspaniały. Nie kupisz takiego. Możesz zrobić sam. Powodzenia.

Skład:

  1. Mąka pszenna pełnoziarnista „Złote Pola” …………………………– 1,0 kg
  2. Mąka żytnia razowa „Mervit”……………………………….. – 0,5 kg
  3. Drożdże „Babuni” …………………………………………… – 10 dag
  4. Sól …………………………………………………………… – 2 łyżeczki
  5. Cukier ………………………………………………………… – 1 łyżeczka
  6. Olej rzepakowy.. ………………………………………………– 2 łyżki
  7. Kminek …………………………………………………..……– sporo
  8. Ziarno słonecznika. ……………………………………..…… – sporo

Technologia:

  1. Najpierw, bo potem nie zdążysz: 3 blaszki podłużne posmaruj dobrze smalcem, posyp bułką tartą i odstaw.
  2. Na patelni przypal ziarno słonecznika, odstaw niech wystygnie. Nie podjadaj!
  3. W 125 ml lekko ciepłej wody rozpuść drożdże dodając łyżeczkę cukru i łyżkę mąki – niech drożdże wyrosną.
  4. Do dużego naczynia wsyp obie mąki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soli, kminek – wymieszaj.
  5. Gdy drożdże wyrosną wlej do mąki, dolej 1 litr lekko ciepłej wody i wyrabiaj ciasto mikserem, albo ręcznie.
  6. W czasie wyrabiania dodaj olej i pod koniec wyrabiania sprażone ziarno słonecznika.
  7. Gdy ciasto wyrośnie napełnij blaszki i niech jeszcze rośnie nieco ponad krawędzie blaszek
  8. Wstaw do piekarnika, ustaw grzanie dolnej i górnej grzałki a temperaturę na 220°C.
  9. Po 30 minutach obniż temperaturę do 200°C
  10. Po kolejnych 15 minutach wyłącz górną grzałkę i zostaw temperaturę na 200°C
  11. Po 1 godzinie od włożenia foremek z ciastem do piekarnika wyłącz grzanie i wyjmij upieczone chleby.
  12. Obficie zmocz wodą górę chlebów i zostaw spokoju na15 minut
  13. Wyjmij chleby, oczyść nad zlewozmywakiem z bułki tartej i odstaw by wystygły.
  14. Spróbuj co zrobiłeś. Smacznego.
Reklama

Informacje o aamroczek

Fotografik, członek ZPAF, autor 12 książek w tym 3 albumów fotograficznych. Wydał 4 książki dla fotografujących sprzedane o łącznym nakładzie ponad 90000 egzemplarzy: "O fotografowaniu", "Książka o fotografowaniu", "Książka o fotografowaniu dzieci" oraz "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym. Fascynująca historia od Available light do HDR".
Ten wpis został opublikowany w kategorii Fotografie, Rozmaitości i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s