
Zmieniam temat: zamiast kolejnej fotografii daję przepis na pachnący, smaczny, trwały, zdrowy chleb pszenno-żytni. Kto ma ochotę niech spróbuje. Zajmie to nieco ponad 2 godziny, koszt nie duży a przyjemność duża i smak chleba z kminkiem wspaniały. Nie kupisz takiego. Możesz zrobić sam. Powodzenia.
Skład:
- Mąka pszenna pełnoziarnista „Złote Pola” …………………………– 1,0 kg
- Mąka żytnia razowa „Mervit”……………………………….. – 0,5 kg
- Drożdże „Babuni” …………………………………………… – 10 dag
- Sól …………………………………………………………… – 2 łyżeczki
- Cukier ………………………………………………………… – 1 łyżeczka
- Olej rzepakowy.. ………………………………………………– 2 łyżki
- Kminek …………………………………………………..……– sporo
- Ziarno słonecznika. ……………………………………..…… – sporo
Technologia:
- Najpierw, bo potem nie zdążysz: 3 blaszki podłużne posmaruj dobrze smalcem, posyp bułką tartą i odstaw.
- Na patelni przypal ziarno słonecznika, odstaw niech wystygnie. Nie podjadaj!
- W 125 ml lekko ciepłej wody rozpuść drożdże dodając łyżeczkę cukru i łyżkę mąki – niech drożdże wyrosną.
- Do dużego naczynia wsyp obie mąki, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżeczki soli, kminek – wymieszaj.
- Gdy drożdże wyrosną wlej do mąki, dolej 1 litr lekko ciepłej wody i wyrabiaj ciasto mikserem, albo ręcznie.
- W czasie wyrabiania dodaj olej i pod koniec wyrabiania sprażone ziarno słonecznika.
- Gdy ciasto wyrośnie napełnij blaszki i niech jeszcze rośnie nieco ponad krawędzie blaszek
- Wstaw do piekarnika, ustaw grzanie dolnej i górnej grzałki a temperaturę na 220°C.
- Po 30 minutach obniż temperaturę do 200°C
- Po kolejnych 15 minutach wyłącz górną grzałkę i zostaw temperaturę na 200°C
- Po 1 godzinie od włożenia foremek z ciastem do piekarnika wyłącz grzanie i wyjmij upieczone chleby.
- Obficie zmocz wodą górę chlebów i zostaw spokoju na15 minut
- Wyjmij chleby, oczyść nad zlewozmywakiem z bułki tartej i odstaw by wystygły.
- Spróbuj co zrobiłeś. Smacznego.
Musisz się zalogować aby dodać komentarz.